헝가리 와인 잡지 Vince에서 매달 와인을 추천해서 제공하는 Vince Club에 9월달 클래식 패키지 5종의 와인이 왔습니다.

9월 클래식 패키지는 화이트 2병, 레드 2병, 스위트 1병 이렇게 5종의 헝가리 와인으로 구성이 되어있습니다.

다음은 각 와인에 대한 잡지측의 설명들입니다.

 

"Örökség" Bikavér 2018
Száraz vörösbor

Takler Borbirtok / Szekszárd
"유산" 황소의피 2018
드라이한 레드와인

Takler 와인지구 / 섹사르드
Részint a felmenők elött tisztelgő név az 'Örökség', részint pedig utal arra, hogy idősebb szőlőtőkékről szüretelt borról van szó.
A decsi-szőlőhegy löszös oldalából és a bátai vörösagyagról származik.
a lendületes, száraz kortyot szépen kerekítik a hordós jegyek
유산이라는 이름은 부분적으로 조상에게  바치는 공물이며, 일부는 오래된 포도나무에서 수확한 포도주를 의미한다.
Decs의 포도언덕의 황토와 Báta의 붉은 점토에서 유래한다.
활기차고 드라이한 한 모금은 배럴 노트에 의해 멋지게 마무리된다.
Mit együnk hozzá? 
Bárányborda sült burgonyával, vörösboros redukcióval
무엇이랑 같이 먹어야 하는가?
감자튀김과 레드와인을 곁들인 양갈비
Szőlőfajta
Kékfrankos, Kadarka, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet Franc, Syrah
포도품종
블라우프랑키쉬, 카다르카, 메를로, 카베르네 소비뇽, 카베르네 프랑, 시라
Megjelenés
tisztaság, szín, intenzitás
모습 
선명도, 색상, 강도
Tiszta, erőteljes, mély rubin szín. 투명하고 강력하고 깊은 루비색
Illat
tisztaság, intenzitás, aromajegyek, fejlettség
향기
순수성, 강렬함, 아로마 노트, 전개 
Tiszta bogyósgyümölcsös, kissé fűszeres, intenzív illat 순수한 베리 과일의 약간 맵고 강렬한 향
Korty - Ízek és szerkezet
intenzitás, édesség, ízjegyek, sav, tannin mennyisége, tannin minősége, alkohol, test, lecsengés, egyéb
한 모금 - 맛과 질감
강도, 단맛, 풍미, 산도, 타닌의 양, 타닌의 질, 알콜, 바디감, 피니시, 기타
Szép tanninok kiegészülnek a hordós jegyekkel, kellemes összhangban lévő savak. 좋은 타닌은 배럴노트와 편안하게 조화로운 산도를 보완한다.
Összegzés, Konklúzió

Pontszám
요약, 결론

점수
Érlelésre alkalmas tétel.

16.4 kiváló bor
숙성에 적합한 와인

16.4점 우수한 와인

 

Indián Nyár 2018
Száraz vörösbor

Bolyki Pincészet / Eger
인도의 여름 2018
드라이한 레드와인

Bolyki 와이너리 / 에게르
A Bolyki Pincészet egyik legnépszerűbb vörösbora, amely már a borászat kezdetei óta velünk van. Meggyes, fekete cseresznyés, könnyű, zamatos, a nyárutót megidéző vörösbor a kékfrankos és a blauburger gazdag fűszereivel. Kedves, jó ivású bor, közepes testtel. Bolyki 와이너리의 초창기부터 함께해온 대표적인 레드 와인 중 하나.
체리, 블랙체리 같은 가볍고 과즙이 풍부한 레드와인으로 블라우프랑키쉬와 블라우부르거의 풍부한 향신료가 어우러져 여름 여행을 연상케 합니다.
미디엄 바디감에 가볍게 마시기 쉬운 좋은 와인.
Mit együnk hozzá? 
Szűzsült grillezett gyökérzöldségekkel
무엇이랑 같이 먹어야 하는가?
구운 뿌리 채소와 함께 구운 음식
Szőlőfajta
Kékfrankos, Blauburger, Pinot noir

포도품종
블라우프랑키쉬, 블라우부르거, 피노 누아

Megjelenés
tisztaság, szín, intenzitás
모습
선명도, 색상, 강도
Tiszta, közepesen bíbor szín. 투명하고 적당한 자주색
Illat
tisztaság, intenzitás, aromajegyek, fejlettség
향기
순수성, 강렬함, 아로마 노트, 전개 
Kissé fűszeres, meggyes, piros gyümölcsös illat. 약간 매운향, 체리와 붉은 과일 향
Korty - Ízek és szerkezet
intenzitás, édesség, ízjegyek, sav, tannin mennyisége, tannin minősége, alkohol, test, lecsengés, egyéb
한 모금 - 맛과 질감
강도, 단맛, 풍미, 산도, 타닌의 양, 타닌의 질, 알콜, 바디감, 피니시, 기타
A meggyes fűszeresség ízben is visszaköszön, kellemesek a tanninjai, közepesen hosszú lecsengésű tétel. 체리의 매운맛도 맛에 반영되고 타닌도 쾌적하며 중간 정도의 긴 마무리감을 가지고 있다.
Összegzés, Konklúzió

Pontszám
요약, 결론

점수
Kellems, jóivású tétel.

16.2 kiváló bor
기분 좋게 마시기 좋은 와인

16.2 우수한 와인

 

Krónika 2021
Száraz fehérbor

Kányaváry Borbirtok / Zala
크로니카 2021
드라이한 화이트와인

Kányavár 와인지구 / 자라
A Zalai borvidék egyik kiemelkedő termelőjének chardonnay bora, amelynek korábbi évjárata kiérdemelte Hévíz városának bora címét is. A hordós erjesztésnek köszönhetően dominál a vanília, a szegfűszeges jegyek mellett érkezik mindaz a körtés, zöld almás frissesség, ami miatt szeretjük ezt a fajtát. 자라 와인지역의 뛰어난 생산자 중 한곳의 샤르도네 와인으로, 이전 빈티지는 헤비즈 시의 와인이라는 칭호도 얻었다.
통 발효 덕분에 바닐라향이 지배적이며, 정향나무 향과 함께 배와 풋사과의 신선함이 그대로 전달된다.
이것이 우리가 이 품종을 사랑하는 이유이다.
Mit együnk hozzá? 
Tejszínes-rákos tagliatelle koktélparadicsommal, friss petrezselyemmel
무엇이랑 같이 먹어야 하는가?
방울토마토와 신선한 파슬리를 곁들인 크림 새우 파스타(탈리아텔레)
Szőlőfajta
Chardonnay
포도품종
샤르도네
Megjelenés
tisztaság, szín, intenzitás
모습
선명도, 색상, 강도
Tiszta, citrom szín. 투명한 레몬색
Illat
tisztaság, intenzitás, aromajegyek, fejlettség
향기
순수성, 강렬함, 아로마 노트, 전개 
Intenzív zöldalmás illat. 강렬한 그린애플 향
Korty - Ízek és szerkezet
intenzitás, édesség, ízjegyek, sav, tannin mennyisége, tannin minősége, alkohol, test, lecsengés, egyéb
한 모금 - 맛과 질감
강도, 단맛, 풍미, 산도, 타닌의 양, 타닌의 질, 알콜, 바디감, 피니시, 기타
Ízében az illat karakteres zöldalmássága visszaköszön kevés citrusossággal kiegészülve. 특징적인 청사과향이 약간의 감귤맛과 함께 맛에 울려 퍼진다.
Összegzés, Konklúzió

Pontszám
요약, 결론

점수
Egyensúlyos tétel.

16.4 kiváló bor
밸런스있는 와인

16.4 우수한 와인

 

Prémium Szürkebarát 2015
Száraz fehérbor

Tornai pincészet / Somló
프리미엄 피노 그리 2015
드라이한 화이트와인

Tornai 와이너리 / 솜로
A Prémium Szürkebarát intenzív illatában köves ásványos jegyek dominálnak, a háttérben körte és citrusos aromák is felsejlenek. 
Ízben grépfrút, barack, körte és a köves karakter keveredik. 
Savi lekerekedettek, jó harmóniát alkotva a borban.
프리미엄 피노 그리의 강렬한 향은 돌 같은 미네랄(광물) 향이 지배적이며 배와 감귤향이 배어 나옵니다.

맛에는 자몽, 복숭아, 배 및 돌의 느낌이 섞여 있다.
산도가 둥글어서 와인과 조화가 좋다
Mit együnk hozzá? 
Baconbe tekert pulykamell hagymás tört burgonyával
무엇이랑 같이 먹어야 하는가?
양파와 으깬 감자를 곁들인 베이컨으로 감싼 칠면조 가슴살
Szőlőfajta
Szürkebarát
포도품종
피노 그리
Megjelenés
tisztaság, szín, intenzitás
모습
선명도, 색상, 강도
Tiszta, közepesen intenzív citrom szín. 투명하고 적당히 강렬한 레몬색
Illat
tisztaság, intenzitás, aromajegyek, fejlettség
향기
순수성, 강렬함, 아로마 노트, 전개 
Közepesen intenzív citrusos, körtés illat. 적당히 강렬한 시트러스와 배향
Korty - Ízek és szerkezet
intenzitás, édesség, ízjegyek, sav, tannin mennyisége, tannin minősége, alkohol, test, lecsengés, egyéb
한 모금 - 맛과 질감
강도, 단맛, 풍미, 산도, 타닌의 양, 타닌의 질, 알콜, 바디감, 피니시, 기타
Kellemes savak, közepesen intenzív íz, közepesen hosszú lecsengéssel. Ízében körtés barackos, kis kesernyével és ásványos sóssággal. 적당한 산도, 적당히 강렬한 맛, 적당히 긴 피니시.
맛은 약간의 쓴맛과 짭짤한미네랄 맛이 나는 배와 복숭아다.
Összegzés, Konklúzió

Pontszám
요약, 결론

점수
Harmónikus tétel.

16.2 kiváló bor
조화로운 와인

16.2 우수한 와인

 

Madlen 2021
Édes Fehérbor

Sol Montis / Mátra
마들렌 2021
스위트 화이트와인

Sol Montis / 마트러 산맥
A sokoldalú szürkebarátot édesborként is érdemes megkóstolni. A Sol Montis tétele egy különleges évjárat különleges fehérbora a Mátrából. Kései Szüretelésű Szürkebarát kevés fahordós érleléssel, diós, almás, kandírozott barackos, mézes zamatokkal. 다재 다능한 피노그리의 달콤한 포도주를 맛 볼 가치가 있다.
마트라에서 나오는 Sol Montis의 특별한 빈티지 스페셜 화이트와인이다.
나무통에서 약간 숙성된 늦게 수확된 피노그리는 견과루, 사과, 설탕에 절인 복숭아와 꿀 맛이 난다.
Mit együnk hozzá? 
Karamell Mousse
무엇이랑 같이 먹어야 하는가?
카라멜 무스
Szőlőfajta
Szürkebarát
포도품종
피노 그리
Megjelenés
tisztaság, szín, intenzitás
모습
선명도, 색상, 강도
Tiszta, szalmasárga szín. 투명하고 밀짚 노란색
Illat
tisztaság, intenzitás, aromajegyek, fejlettség
향기
순수성, 강렬함, 아로마 노트, 전개 
Intenzíven mézes, diós kevés barackkal. 강렬한 꿀 향과 약간의 복숭아 향
Korty - Ízek és szerkezet
intenzitás, édesség, ízjegyek, sav, tannin mennyisége, tannin minősége, alkohol, test, lecsengés, egyéb
한 모금 - 맛과 질감
강도, 단맛, 풍미, 산도, 타닌의 양, 타닌의 질, 알콜, 바디감, 피니시, 기타
Ízében intenzíven megjelenik a kellemes mézes-diósság, jó arányú savak melett. 밸런스 좋은 산도 이외에도 기분 좋은 꿀맛이 집중적으로 나타난다.
Összegzés, Konklúzió

Pontszám
요약, 결론

점수
Különleges tétel a Mátrából.

16.4 kiváló bor
마트라산맥의 스페셜 와인

16.4 우수한 와인

 

18~20       kiemelkedö bor  뛰어난 와인

16~17.99  kiváló bor           우수한 와인

14~15.99  jó bor                 좋은 와인

12~13.99  gyenge bor        약한 와인

10~11.99  hibás bor           결함이 있는 와인

 

와인을 잘 모르더라도 이렇게 평가들을 보면서 자신의 느낌과 이들이 평가한것들을 비교해보면서 마시면 자연스럽게 안목도 넓어지고, 와인에 대한 공부를 하기 좋은 방법일 것 같네요.

 

 

 

단순히 와인을 마시는 것이 아니라 테이스팅을 하면서 평가도 할수 있게끔 평가표도 함께 보내주네요

마지막으로 이쪽에서 사용하는 평가표는 어떠한 항목들이 있는지 적는것으로 끝내겠습니다.

 

MEGJELENÉS (모습)

- TISZTASÁG(선명도)

tiszta(선명) / zavaros(흐림) / opálos(선명하지않음)

 

- SZÍN(색상) 

레드와인 : bibor(보라색) / rubin(루비) / gránát(가넷)

화이트와인 : viztiszta(깨끗한) / zöldes citrom(녹색 레몬) / citrom(레몬) / szalmasárga(밀짚노랑) / arany(골드)

로즈와인 : rózsaszín(분홍) / lazac(연어색) / hagymahéj(양파색)

 

- INTENZITÁS(강도)

halvány(색이 옅은) / közepes(중간) / mély(색이 짙은)

 

ILLAT - Aromajegyek (향기 - 아로마노트)

- TISZTASÁG(명료함)

tiszta(명료) / bizonytalan(불확실한) / esetleg hibás(잘못된것으로 보이는)

 

- INTENZITÁS(강도) 

visszafogott(억제된) / közepesen intenzív(적당히 강한) / intenzív, kifejezett(강한, 표현된)

 

- AROMAJEGYEK(아로마노트)

virágos(꽃) / gyümölcsös(과일) / vegetális(채소) / animális(동물) / fűszeres(향신료) / ásványos(광물) / hordós(작은 통)

 

- FEJLETTSÉG(숙성)

fiatal(젊은) / fejlődő(숙성되고있는) / érett(익은) / túl a csúcson(오버됨)

 

KORTY - Ízek és szerkezet (한모금 - 맛과 구조)

- INTENZITÁS(강도) 

visszafogott(억제된) / közepesen intenzív(적당히 강한) / intenzív(강한)

 

- ÉDESSÉG(단맛)

száraz(드라이) / félszáraz(세미 드라이) / félédes(세미 스위트) / édes(스위트)

 

- ÍZJEGYEK(풍미)

virágos(꽃) / gyümölcsös(과일) : citrusok(감귤류), fehér húsú gyümölcsök(백색 과일), csonthéjasok(핵과), trópusi gyümölcsök(열대 과일), piros bogyósok(빨간 베리), fekete bogyósok(블랙 베리) ; aszalványok(건포도) / vegetális(야채) : friss vagy főtt zöldségek(신선하거나 조리된 야채), gyógynövények(허브), zöldfűszerek(녹색향신료) /
animális fűszeres(동물 향신료) : édes vagy pikáns fűszerek(달거나 매운 향신료) / ásványos(광물) / hordós(작은 통) : pörkölt magvak(볶은 씨앗), füstösség(스모키), édes fűszerek(달콤한 향신료)

 

- SAV(산도)
alacsony(낮은) / közepes(중간) / magas(높음)

 

- TANNIN MENNYISÉGE(타닌의 양)

nincs(없음) / alacsony(낮은) / közepes(중간) / magas(높음)

 

- TANNIN MINŐSÉGE(타닌의 질)

finom(고급) / szárító(드라이)

 

- ALKOHOL(알콜)
alacsony(낮은) / közepes(중간) / magas(높음)

- TEST(바디감)
könnyű(가벼움) / közepes(중간) / telt(묵직)

- LECSENGÉS(감소)
rövid(짧은) / közepes(중간) / hosszú(긴)

 

- EGYÉB(기타)
érettség(성숙함) : primőr(1차), másodlagos(2차), tercier jegyek jelenléte(3차 징후가 있는) / hordóhasználat(배럴 사용) / textúra(질감) / komplexitás(복잡도) / fajtajelleg(품종) / extakt tartalom(내용물 추출) / egyéb jellegzetességek(기타 특성)

 

- ÖSSZEGZÉS, KONKLÚZIÓ(요약, 결론)
egyensúly(균형), harmónia(조화), érlelési potenciál(성숙 가능성)

반응형

+ Recent posts